ישראל

McLean משתף פעולה עם סטוארט כץ, מנכ”ל חברת הנסיעות טל ואדם התומך זמן רב במקרים הומניטריים, מקרי בריאות הנפש ומקרים סביבתיים, על מנת להביא את נושאי החינוך בנוגע לבריאות הנפש ואת תוכניות האנטי-סטיגמה לישראל.

כץ הבחין בתערוכה של McLean בנושא פירוק הסטיגמה בשדה התעופה לוגן בשנת 2018 כאשר אחד מבני משפחתו קיבל טיפול בבית החולים McLean, דבר שגרם לו ליצור קשר עם בית החולים על מנת להביא את התוכנית לישראל.

“מנקודת המבט שלי, בעיות הסטיגמה הקשורות לבריאות הנפש חמורות יותר בישראל בהשוואה לארה”ב בגלל התרבות, הדת וגישת ה”מאצ’ו”,” הסביר כץ. יחד עם זאת, הוא אמר שהגישות משתנות וההתלהבות במלחמה נגד הסטיגמות עולה.

“אנו מתרגשים לראות את העניין ההולך וגדל בהתייחסות לנושא, דבר שהוא מאוד חיובי,” הוא אמר.

בסוף שנת 2019, נציגי McLean נפגשו עם נציגים של יותר מ-20 בתי חולים, אוניברסיטאות, מוזאונים, עיריות, ארגוני בריאות ואחרים בישראל על מנת לשוחח על דרכים להדגשת חשיבות נושא בריאות הנפש. פגישות אלו היוו את ההתחלה למספר שיתופי פעולה בין McLean וארגונים מישראל.

המרכז האקדמי לב

החל משנת 2020, McLean החל לעבוד עם המרכז האקדמי לב כדי להביא את פרויקט פירוק הסטיגמה של McLean לקמפוסים של המרכז האקדמי לב.

המרצים, הצוות והסטודנטים של המרכז האקדמי לב יהפכו למקומי את הקמפיין עטור הפרסים של McLean, פירוק הסטיגמה: שינוי גישה בנוגע לבריאות הנפש.

הקמפיין עושה שימוש בסדרה של תמונות גדולות מן החיים ובראיונות על מנת לחשוף את הדעות המוטעות אודות אנשים המתמודדים עם בעיות הקשורות אל בריאות הנפש, כולל את המורכבויות הבאות ביחד עם חיפוש הטיפול, ניווט במערכות ביטוח ובריאות ועמידה בפני סטיגמות.

הפעילות של המרכז האקדמי לב בנוגע לפירוק הסטיגמה תתרחש במהלך שנה אקדמית מלאה על ידי כיתה של 30 סטודנטיות לסיעוד הנמצאות בשנה הרביעית באופק, המסלול המיוחד של המרכז האקדמי לב עבור סטודנטיות מן המגזר החרדי. סטודנטיות אלו נבחרו לתוכנית עם התקווה שהן תהפוכנה לסוכנות של שינוי בחברה הישראלית.

הסטודנטיות המשתתפות:

  • תלמדנה תיאוריות ומחקרים בנוגע לסטיגמות המקושרות אל נושאי בריאות הנפש
  • תנהלנה פגישות ושיחות עם אנשים מרקעים שונים אשר הושפעו מבעיות הקשורות לבריאות הנפש
  • תזהנה חברים בקהילה מרקעים שונים לשיתוף הסיפורים שלהם כחלק מהקמפיין
  • תתכננה ותעצבנה את הקמפיין עם חברי הקהילה
  • תימצאנה אתרים פוטנציאליים להצגת התערוכות
  • תיצורנה ותקדמנה את התערוכות

תערוכות אלו בקמפוסים של המרכז האקדמי לב אמורות להתחיל בחודש נובמבר 2022.

פרויקט המחקר לפירוק הסטיגמה

הסטודנטים מהמרכז האקדמי לב מנהלים גם פרויקט מחקר בשיתוף עם פרופ’ דר’ דוד ה. רוזמרין, חבר באגודה האמריקאית לפסיכולוגיה מקצועית, מבית החולים McLean ועם פרופ’ דר’ צבי פירוטינסקי ממכללת Touro.

הסטודנטים עובדים בצוותים תחת שרביטו של דר’ צביקה אור, מרצה בכיר במרכז האקדמי לב, כאשר הם מקבלים הדרכה על שיטות מחקר ,סוקרים את הספרות המקצועית, מנסחים שאלות והשערות מחקר, אוספים ומנתחים נתונים, מסיקים מסקנות ומכינים דוחות מחקר.

מטרת הפרויקט היא ללמוד את השפעת הקמפיין על חיי המשתתפים המשתפים את הסיפורים שלהם וכמו כן על גישות הסטודנטים והצוות במרכז האקדמי לב בנוגע לבריאות הנפש.

ניסיון המרכז האקדמי לב בנושא זה מגיע בעיקר מן הפרויקט הקהילתי ‘לב בקהילה’, תוכנית הדגל החברתית של המכללה. מאז היווסדה בשנת 2015, התוכנית מאפשרת לסטודנטים ,ולחברי הסגל לקדם את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות בתחומים כגון דיור, חינוך, תעסוקה, נגישות, הזכות להליכים הוגנים ושוויון.

עובדות בנוגע לבריאות הנפש בישראל

בשנת 2015, ישראל עברה רפורמה בנוגע לגישתה אל בעיות בריאות הנפש כאשר היא שילבה בעיות אלו בתוכניות הטיפול העיקריות. שישה חודשים לאחר אימוץ רפורמה זו נערך מחקר בנוגע לגישות לעבר בעיות בריאות הנפש. בין הממצאים:

  • רוב האנשים עדיין לא הרגישו בנוח לחפש הפניות לשירותי בריאות הנפש באמצעות מערכת הבריאות הציבורית
  • לערבים ישראלים יש דרגה נמוכה יותר של נוחות במהלך חיפוש העזרה בבעיות בריאות הנפש ביחס ליהודים
  • יש צורך בחינוך ציבורי נוסף בנוגע לבעיות בריאות הנפש על מנת להתמודד עם הסטיגמות
  • רק 13% מן המגיבים למחקר אחר חדש יותר אמרו שהם יחפשו טיפול מקצועי אם הם ירגישו חרדה או לחץ אבל הם יחפשו עזרה מיידית אם הם יימצאו במשבר בשל בעיה פסיכיאטרית “חמורה”